Het wezen PAARD...


Ik kan je er zoveel over vertellen, ik raak niet uitgesproken. Waar ik het meest van geniet is de manier waarop paarden communiceren. Het omgaan met elkaar is mijn vakgebied en dit draag ik graag uit in mijn werk. Daarom start ik deze pagina met filmpjes waarin het subtiele gedrag van het paard zichtbaar wordt.

Daaronder kun je meer lezen over paarden en coaching, communicatie, JIJ als instrument, paard in het verkeer en nog veel meer.

Veel leesplezier!


Staat er iets niet bij wat jij wel belangrijk vindt?

Laat mij het even weten en wellicht maak ik er een artikel van.


Ben je nieuwsgierig geworden of wil je het coachen met paarden eens ervaren?

Wees welkom voor een vrijblijvende kennismaking met paard en coach.


Annemieke Blokzijl

E: [email protected]

T: 06 28 200 880 - Spreek je wat in?

Artikelen:

  • Coachen paarden nu werkelijk?
  • Jij bent jouw instrument tot communicatie
  • Veilig werken met paarden
  • Niet achter een paard langslopen!

Hoe paarden communiceren...


Op het eerste filmpje zie je hoe het ene paard het andere paard uitnodigt om de andere helft van zijn stokje te pakken.


Op het tweede filmpje zie je hoe paard en hond samen in het water spelen. Als je goed kijkt kun je ook opmerken dat er een paard is dat het waterspel niet erg waardeert. En... het is allemaal oké!


Van deze verfijnde en subtiele manier van communiceren maak ik dankbaar gebruik voor de zelfontwikkeling en groei van mensen.

Coachen paarden nu werkelijk?


Mensen vragen mij regelmatig; hoe doet het paard dat nou? Wanneer ik coaching geef dan komt het regelmatig voor dat gedachten, emoties, vooroordelen, overtuigingen ons in de weg gaan staan om de situatie zoals het is ook werkelijk waar te nemen zoals het is. Wij kijken naar de wereld zoals we denken. Dit zorgt ervoor dat we, gevoed door onze gedachten, naar onze omgeving kijken.


Een voorbeeld:

Mijn paard is een Fjord, een sober ras, dat gevoelig is voor overgewicht. Ik maak mij best wel zorgen over zijn gewicht. Wat gebeurt er in mijn hoofd als iemand een opmerking maakt over hoe mijn paard eruit ziet? Precies! Ik denk aan zijn gewicht! Heb ik nu werkelijk gehoord en begrepen wat de ander over mijn paard zei? Nee! Ik voedde zelf mijn zorgen en was niet in contact met de ander. Ik heb simpelweg niet gehoord waar de ander over sprak. Misschien kreeg ik wel een compliment dat hij er zo goed uit ziet…


En hier draait het om wanneer mensen bij mij komen om anders te leren om gaan met situaties, personen op het werk, ontvangen van feedback, versterken van zelfvertrouwen, et cetera. Het begint iedere keer weer bij bewust worden van wat je denkt, voelt, vindt en doet. Het is de sleutel van persoonlijke ontwikkeling om jezelf te leren waarnemen als toeschouwer en aanwezig zijn in het moment voor het echte contact met de ander en je omgeving.

Het accepteren (niet oordelen) van wat je bewust wordt en je dan afvragen; wil ik dit?

JA > Het is oké

NEE > wat wil ik dan WEL?


Dat is wat wij mensen zo goed van paarden kunnen leren; aanwezig zijn in het moment voor het echte contact met de ander en de omgeving. Dat is wat wij van paarden leren. Zij houden ons een spiegel voor als we met hen willen werken, maar tegelijkertijd ergens anders mee bezig zijn.

Gedachten zijn energie en energie kun je waarnemen. Door aanwezig te zijn in het hier en nu, kun je contact maken met die energie. En dat is precies wat het paard doet. Thor en ik hebben al veel mensen bewust gemaakt van gedachten die een andere boodschap uitzenden dan wat de mensen van het paard verlangen. Zodra de coachee bewust wordt van zijn gedachten en de boodschap daarvan, is de coachee zelf instaat zijn gedachten zo te kiezen dat het overeenkomt met dat wat hij verlangt van het paard. Het gaat vanzelf, het kost geen moeite meer.


Het resultaat van het zelf kiezen van de juiste boodschap naar het paard, ook al is dat in gedachten, is bijzonder effectief en leerzaam!


Wil je dit ook ervaren en geïnspireerd worden door paard en coach? Wees welkom voor een vrijblijvende kennismaking met paard en coach.

Jij bent jouw instrument tot communicatie


Het paard kan niet met ons spreken. Het paard functioneert volledig non-verbaal, zelfs als hij hinnikt! En zoals verbale communicatie en oogcontact onze middelen zijn voor contact maken en gesprek voeren. Zo begin ik altijd met mijn lichaamstaal een gesprek met een paard. Mijn lichaam is het instrument voor een goed gesprek met een paard. Veel non-verbale communicatie ‘spreken’ we met ons lichaam. Een goed begin dus…


Ons lichaam is ons communicatiemiddel in vele opzichten!


Ieder mens heeft het hele proces van leren lopen doorgemaakt. Zo is, met vallen en opstaan, het balanspunt in het lichaam ontwikkeld. Voor iedereen is het verschillend, want ieder mens ‘gebruikt’ zijn lichaam op zijn eigen manier. We kunnen wel eenduidig zijn over hét balanspunt van ieder menselijk lichaam, dát punt ligt in het midden van ons bekken. Toch kom ik als instructeur nog vele verschillen tegen! Niet het balanspunt is dan ‘verschoven’, die ligt nog altijd in het midden in het bekken. Het is wat subtieler. Het heeft te maken met de balans tussen denken en voelen, hoofd en hart, lichaam en geest. Iets waar ik in de coaching uitgebreid aandacht aan schenk.


Het balanspunt ligt, als we in balans zijn, in het midden van ons lichaam ter hoogte van het bekken. In mijn lessen en coaching leg ik m.b.v. plaatjes en lichaamsbewustwordingsoefeningen uit waar jouw balanspunt gevonden kan worden en krijg je de gelegenheid jouw balanspunt te ervaren. Al menige ruiters heb ik hiermee krachtiger én soepeler gemaakt.


Een paard kijkt naar de mens om onze communicatie af te lezen. Dit doet hij op moment dat hij je waarneemt. Denk maar eens aan de axioma: JE KUNT NIET NIET COMMUNICEREN. Pioniers op het gebied van Natural Horsemanship & Communiceren met Paarden ontdekten dat wij leiding geven (lees: je eigen richting en tempo aangeven) vanuit ons balanspunt. Alle beweging vangt hier aan. En zodra we leren dat te versterken en te verduidelijken wordt onze lichaamstaal voor een paard zeer verstaanbaar!


Welke beweging vangt dan aan als je leiding geeft of vanuit coaching gezegd: jezelf stuurt?

  • Waar ga je naar toe?
  • Ga je alleen of ga je samen met het paard?
  • In welk tempo ga je?
  • Ben je in het hier en nu of leef je in de toekomst of het verleden?

Vragen die beginnen met willen of kunnen zijn vaak niet helder. Het gaat om ‘ZIJN’. TO BE OR NOT TO BE. Ook gaat het om je intentie en de lading die het antwoord met zich mee brengt (emoties / verlangen). Ik kan mijn paard Thor uitnodigen bij mij te komen staan, maar vaak wil ik dit zo graag (verlangen) dat hij lekker blijft waar hij is! Zodra ik mijn verlangen loslaat en mijn uitnodiging in zuivere vorm kan tonen, komt hij van ganzen harte naar mij toe.


Ben je nieuwsgierig geworden naar hoe het balanspunt jou krachtiger en soepeler kan maken? En hoe je door gewoon jezelf te zijn met het paard een goed gesprek kunt voeren? Wees welkom voor een vrijblijvende kennismaking met paard en coach.

Veilig werken met paarden in de zorg en hulpverlening


Paarden staan al eeuwen in dienst van de mens. Van gebruik maken van het paard als vervoermiddel en pakpaard, naar sportpaard en nu coach- en therapiepaard. Altijd staat het paard voor ons klaar. Het is echter niet vanzelfsprekend dat mensen daarom ook goed voor het paard zorgen. Ieder wezen denkt en gedraagt zich in eerste instantie altijd zoals hij zelf is. Het paard mocht 's nachts op stal, omdat wij mensen 's avonds naar bed gaan om een hele nacht te slapen. Gelukkig is de mens in der tijd wijzer geworden. Er is meer kennis over het paard als wezen. Waar heeft het paard behoefte aan? Wat zijn de natuurlijke kenmerken? Want hoe meer je jezelf mag en kunt zijn, hoe beter je je voelt! En hoe beter het paard zich voelt, hoe meer wij als coach, als ruiter, als mens op hem kunnen bouwen. Met respect voor elkaars zijn!


The International Society for Equitation Science (ISES) heeft voor het trainen en rijden van paarden 10 richtlijnen opgesteld om het welzijn van het paard te waarborgen. Dit document is vertaald naar het Nederlands door WOW: Werken aan Optimaal paard Welzijn (paardwelzijn.nl). De richtlijnen vind ik ook belangrijk voor de zorg en hulpverlening. Het is wat je mag verwachten van coaches en hulpverleners die paarden inzetten. Paarden in zorg en hulpverlening werken op mentaal vlak erg hard en daarin mogen we hen niet onderschatten!


Voor inzage: 10 RICHTLIJNEN VOOR PAARD WELZIJN

“Niet achter een paard langslopen!”


Zelfs mensen die niets met paarden hebben roepen het: “niet achter een paard langs lopen!” En als je hen naar de reden vraagt dan zegt men: dan kan hij je slaan of schoppen. Nou, als dit echt waar was, waren er OF veel méér mensen geschopt OF veel meer paardenmensen voorzichtiger.


In welke situatie slaat het paard met zijn achterbeen wanneer je achter het paard langsloopt? Ik ben mij er eens in gaan verdiepen, want mijn paard heeft nog nooit geslagen. Hij waarschuwt mij wel en hij dreigt er wel mee als ik niet luister, maar slaan? Dat nooit! Komt dat omdat ik hem ken? Let ik dan wel goed op? Is het per paard verschillend of juist per situatie? De zin: ‘niet achter een paard langslopen’ spreekt een collectieve ervaring uit; er moet dus een kern van waarheid in zitten. Ik ben benieuwd hoe het zit!


Een paard is een prooidier. Dat maakt van hem een dier dat zich gewaar is van zijn omgeving met een ontspannen gemoedstoestand. Gewaar zijn betekent kortweg bewust zijn van alles wat er gebeurt in jouw omgeving. Bewust ben je door waar te nemen en te aanschouwen. Ik hoor, zie, voel, proef, ruik...

Een paard ziet bijna alles om zich heen met een blinde vlek recht voor zich en recht achter zich. Hij kan dit goed oplossen door zijn hoofd te bewegen. Wanneer ik mijn paard aan het poetsen ben, dan is het rustig op stal, klets ik niet met andere mensen, maar ben ik met mijn aandacht bij mijn paard. Als ik hem aanraak dan weet hij dat ik het ben en is er niets aan de hand. De ontspannen gemoedstoestand is niet uit balans gebracht.


Een paard is een vluchtdier. Wanneer het paard zelf in rust is tijdens het vaststaan en plotseling schrikt van iets in de omgeving, dan kan hij niet vluchten! Na vluchten komt verdedigen en er zijn paarden die meteen reageren door te verdedigen. En een mogelijkheid van verdedigen is slaan met het achterbeen. In de meeste gevallen is dit toch niet echt aan de orde. Besef dat het paard nog dichtbij zijn natuur staat: gewaar zijn van zijn omgeving kan hij ECHT HEEL ERG GOED!


Vaak gaat het om interactie tussen het paard dat vaststaat en de mensen in zijn omgeving. Het paard is een meester in communicatie; non-verbale communicatie wel te verstaan! Het paard geeft, voor de mensen subtiele, signalen af, waarmee hij kenbaar maakt wat wel en niet oké is in ZIJN beleving. En hier gaat het mis!


Mensen raken aan de praat met elkaar. Ze zijn zich dan, in tegenstelling tot het paard, niet meer bewust van de rest van hun omgeving. Terwijl je andere dingen aan het doen bent, dan je aandacht (ook) te richten op het paard, mis je de signalen van het paard. Veel mensen staan er niet bij stil wat het paard allemaal waarneemt door zijn 'natuurlijk gewaar zijn'. Het is echt héél veel! Iets wat wij ons niet kunnen voorstellen.

Mensen nemen, van de 100% informatie dat tot ons komt, slechts 20% waar. De overige 80% verdwijnt rechtstreeks naar het onderbewuste. Gelukkig maar. We zouden compleet gek worden van wat er allemaal waar te nemen valt!

Terug naar het paard dat vaststaat en de mensen in zijn omgeving. Het paard heeft al aangegeven wat hij niet prettig vindt. Het is niet opgemerkt! En dan loopt iemand achter hem langs, paf! Een rake klap. Het paard was het zat en nu hebben de mensen het opgemerkt. Eindelijk!


Verbeteren van communicatie

Als je met het paard bezig bent, zorg dan dat je (ook) je aandacht op hem gericht hebt, zodat je zijn signalen op zijn omgeving niet mist. Deze signalen moet je natuurlijk niet alleen opmerken, maar ook naar het paard toe iets mee doen. Geruststellen, fysiek aanraken of een bewuste keuze maken: paard verzorgen of dat andere doen (Ik zet mijn paard gewoon weer even terug als ik het gesprek met iemand belangrijker vind..) Het paard verdient gewoon je volledige aandacht als je met hem werkt. Het maakt jullie band sterker, schept vertrouwen en biedt wederzijds respect.


Erken de verschillen tussen mens en paard. Paarden zijn vluchtdieren en hebben een heel groot gebied waar zij moeiteloos van gewaar zijn. Mensen filteren veel informatie die tot zich komt en kunnen hun aandacht richten op waar zij mee bezig zijn. Vaak concentreren mensen zich zelfs op hun taak en zijn dan nog meer gefocust en nog minder gewaar van wat er om zich heen gebeurd. We verschillen hierin wezenlijk!