PaardenKracht in Organisaties

Mijn droom is uitgekomen: Paarden in de zorg en hulpverlening!


De natuur werkt zo helend voor mensen, maar door de snelheid van onze maatschappij gaan we regelmatig voorbij aan onszelf. Door jezelf weer in contact te brengen en te verbinden met de natuur, en bij mij in het bijzonder met paarden, geef jezelf weer even de tijd. Tijd om stil te staan bij jezelf, ontspanning en stilte te ervaren, te genieten van de wind door je haar, de zon op je gezicht en de heerlijke zoete geur van het paard.

Het effect is dat kinderen zich weer vrij voelen om te spelen, cliënten zich gevoed voelen met hun innerlijke kracht en hulpverleners met een frisse blik op hun werkzaamheden hun creativiteit weer laten stromen.


De onderstaande filmpjes geven je hopelijk een idee over natuur (en paarden in het bijzonder) in de zorg en hulpverlening.

Daaronder heb ik een informatie gegeven over wat de paarden en ik kunnen betekenen voor teams en werknemers.

Wil je vanuit jouw organisatie ook met paarden werken? Bel mij dan even op voor een vrijblijvend gesprek.


Annemieke Blokzijl

T: 06 28 200 880

Alles wat je aandacht geeft, groeit!

Het filmpje maakt onderdeel uit van het landelijke project Huisje Boompje Beestje, waarin we kinderen van moeders in de vrouwenopvang natuuractiviteiten aanbieden.

Natuur, dieren en spelen hebben een bewezen positief effect op het zelfvertrouwen van kinderen met problemen. Het vermindert stress en helpt de kinderen (samen met hun moeders) bij het verwerken van traumatische ervaringen. Zij ervaren hun eigen kracht weer en gaan de toekomst positiever tegemoet.

Natuur op recept

Het filmpje geeft je informatie over de positieve effecten van natuur op mensen. In het filmpje ligt de aandacht op flora. In mijn werk ligt de aandacht meer bij de paarden uit fauna.

Een belangrijke bijkomstigheid van dieren is dat zij leven net als wij; ze zijn warm, aaibaar, zacht en reageren op je; komen naar je toe en maken contact. Het andere filmpje geeft je daar een indruk van.

Teams, werkgroepen, maatschap

  • Hoe is de samenwerking?
  • Hoe verloopt de communicatie?
  • Op welke manier beïnvloeden jullie elkaar? Wil je daar meer zicht op?
  • Hoe ervaart het team de leiding en hoe ervaart de leiding het team?

De paarden en ik brengen jullie in beeld wat er speelt op twee sporen: bovenstroom (wat is zichtbaar voor iedereen) en onderstroom (wat speelt er ook, maar is onzichtbaar voor de meesten). Het mag van alles zijn. Het mag zowel prettig als onprettig ervaren worden; alles is oké.

Door mijn manier van coachen en door de ervaringsgerichte benadering met paarden leer je de situatie te bekijken als toeschouwer, gewoon zoals het is. Dit geeft je ruimte om te delen wat je ziet en wat je denkt of voelt, terwijl je de ander uitnodigt dit ook te doen. Deze oprechte omgang met elkaar schept mogelijkheden voor nieuwe inzichten, diepere ontmoetingen en vollediger begrip naar elkaar wat de samenwerking bevordert.